WhatsApp
Randevu Al

Hizmetlerimiz

MEDİKAL MASAJ​

 

İnsanların büyük çoğunluğu, gününün büyük kısmını bilgisayar karşısında geçirir, kendilerini zorlayacak ağırlıklarda yük taşır, olması gereken duruşa uygun olmayacak şekilde durması gereken işlerde çalışır veya rahat olmayan pozisyonlarda uyur ve de oturur. Bu durumlar sırasında herhangi bir problem yok gibi dursa da zaman içinde kaslarda gerginliğe, sertleşmeye ve de düğümlere sebep olmaktadır. Günlük yaşantının getirdiği yorgunluktan arınabilmek, rahata kavuşmak, dinlenebilmek ve gerekli enerjiyi toplayabilmek için masaja ihtiyaç olabilmektedir. Başarılı ve uygun yapılan bir masaj ile insanlar bütün bunlara erişebilmektedir. Önemli olan aslında gereken masajı seçebilmektir. Vücutta var olan negatif enerjiyi atabilmek, kasların gevşemesini sağlamak, sağlıklı ve de zinde olan bir bedene kavuşabilmek için en basit ve güzel yöntem aslında bu işte çok iyi olan bir masaj uzmanının ellerine kendini bırakmaktır. Medikal masaj, bu türde tür şikayetleri ortadan kaldırmaya, kasları gevşetmeye ve ağrıyı sonlandırmaya yardımcı olur. Bugün birçok şikâyet için “önerilen” bir alternatif tedavi seçeneği olarak kabul gören medikal masaj kuşkusuz ki tıbbi bir ihtiyaç ve düzenli aralıklarla alınması gereken bir koruyucu tıbbi tedavidir.

Medikal Masaj İle İlgili Önemli Bilgiler

Medikal Masajın Mekanik Etkileri

Cilt Üzerindeki Etki

  1. Ter bezlerinde üretimi arttırır ve vücuttan üre gibi atıkların atılmasını sağlar.
  2. Kapillar dilotasyonu sayesinde hipermi sağlar.
  3. Vücutta sebum salgısını arttırır böylece deri yumuşar ve enfeksiyonlara karşı ayrıca direnç kazanır.
  4. Derinin sahip olduğu elastikliği arttırır.
  5. Derinin kan dolaşımının artmasını sağlar, hücreleri besler ve rejenerasyon olayını hızlandırır.
  6. Fibrosis oluşmasının önüne geçer.
  7. Scarlarda gevşeme meydana getirir.

İç Organlara Etkisi

  1. Akciğerlerde bulunan mukusun çözülmesinde etkilidir.
  2. Kan dolaşımında ve lenf drenajında artışlara sebep olarak daha fazla idrar atılımını sağlar.
  3. Parasempatik sinir sistemine etki eder ve sindirimi kolaylaştırır.
  4. Kalınbağırsaktaki peristaltik hareketleri arttırır; konstipasyon ve gaz problemlerinin çözülmesini sağlar.
  5. Abdominal distasyonda azalma sağlar.

Medikal Masajın Fizyolojik Etkileri

Dolaşım Sistemine Etkileri

  1. Venostazın önüne geçer.
  2. Arteriyel dolaşımı hızlandırır.
  3. Kalbin hızında yavaşlama meydana getirir.
  4. Venöz dönüşe yardım eder.
  5. Hemodilüsyona yardım eder.
  6. Lenfa drenejında artış sağlar ve ödemin önüne geçer.
  7. Düzenli olarak yapılan medikal masaj, lökosit miktarında artış sağlar ve böylece bağışıklık sistemi güç kazanır.

Kas ve İskelet Sistemine Etkisi

  1. Kan dolaşımını hızlandırır ve kasın daha çok besin, oksijene ulaşmasını sağlar. Kasta yorgunluk, ağrıların azalmasını sağlar.
  2. Kas atrofilerinin yani krampın önlenmesini sağlar.
  3. Atrofik kaslarda toparlanma sağlar.
  4. Kaslarda belirli davranışlar sebebiyle biriken toksinlerin lenfatik, venöz dolaşımına katılmasını sağlar.
  5. Kaslarda kan dolaşımının artmasını, laktik asidin ise kastan uzaklaşmasını sağlar.
  6. Kaslarda oluşan spazm ve krampların önüne geçer.
  7. Kemiğin beslenmesine yardımcı olmaktadır.
  8. Kireçlenmelerin önüne geçer.

Sinir Sistemine Etkileri

  1. Sedasyon etkisine sahiptir ve gevşeme sağlar.
  2. Otonom sinir sistemine ve endokrin sistemlere refleks etkisi sağlar.
  3. Sinir sistemini uyarıcı yönlerde etkiler eder.

Medikal Masajı Sakıncalı Olabilir

Medikal masaj, kimi zaman sakıncalı durumlara sahip olabilmektedir. Bu durumlar;

Akut Yaralanmalar

Akut kanama halinde yapılan medikal masaj, kanamayı arttırır ve ayrıca yaralanmış olan kas liflerinin de zedelenmesine neden olacaktır. İyileşme gecikir ve beraberinde kaslarda sertleşme meydana gelebilir. Bu sebeple akut yaralanma varlığında masaj ve sıcak uygulamalardan uzak durulmalıdır. Özellikle ilk 72 saatlik süreçte bu tarz durumlardan ve uygulamalardan uzak durulmalıdır.

Damar Hastalıkları

Damar yapısında ne sebeple olursa olsun bozukluk meydana geldiğinde masaj kesinlikle sakıncalı olacaktır. Toplardamarlarda bulunan pıhtılar gibi durumlar oluşabileceğinden masaj tehlikelidir.

Filebotromboz

İltihabı olmayan damar tıkanıklıklarıdır. Pıhtı kopabilir, dolaşım sistemi yoluyla kalbe ya da beyine ulaşarak hayati tehlikelere sebep olabilmektedir. Derinde oluşan, ağrılı olan, ısı artışına sebep olan, yüzeyde beliren durumlarda tehlikeli olabilmektedir.

Bu durumlara ek olarak;

  • Tromboflebitis,
  • Varis,
  • Enfeksiyon hastalıkları,
  • Deri problemleri,
  • Apse oluşumu,
  • İltihaplı romatizma,
  • Hamilelik,
  • Kanser vs. gibi durumlarda da medikal masaj hayati tehlike taşıyabilmektedir.

Eğer siz de medikal masaj yaptırmak istiyorsanız, vücudunuzu aylardır yatıyor gibi dinlenmiş istiyorsanız, ruhsal olarak da rahatlama ihtiyacınız varsa medikal masaj yaptırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Yapmanız gereken iletişim bilgilerinden bize ulaşıp randevu almaktır. Tek bir randevu ve medikal masaj ile bütün bu dertlerden kurtulun!

KLASİK MASAJ

Her bir masaj tipinin farklılığını ve tipini anlamak hangisini tercih edeceğiniz konusunda önemlidir.

Masaj dendiğinde akla ilk gelen masaj tipi, klasik masaj dediğimiz İsveç masajıdır.

İsveç masajında amaç çeşitli teknikler ile tüm bedenin rahatlatılmasıdır. Diğer masaj türlerinin temeli olarak görülür. Daha çok batı tekniği uygulanır. Kaslara yoğun bir baskı uygulanarak germe ve vuruş tekniklerini içerir. Sürtünmenin azaltılması adına çeşitli aromaterapik ve uçucu yağlar kullanılır.

Yapılan hareketler ile sinir sistemi ve cilt uyarılır. Dolayısıyla kan dolaşımı artar, kas gerginliği hafifletilerek kasların esnekliğinin artırılması hedeflenir. Avuç içleri ile doğrudan vücut kasları hedeflenir.

İsveç Masajı Teknikleri Nelerdir?
Her masaj türünde görebileceğimiz sıvazlama (öfleraj) hareketi özellikle bacaklarda uygulanır. Avuç içi ile o bölgedeki kasların esnetilmesi ve gerginliğinin azaltılması hedeflenir. Yoğurma (petrisaj) hareketlerinde ise uzman terapistlerin amacı kaslardaki ağrıyı almak ve kasların gevşemesini sağlamaktır. Germe-Çekme hareketleri ile baş parmaklar da kullanılarak bedenin belirli noktalarına baskı uygulanır. Ritmik dokunma hareketleri ile de vücudun belirli bölgelerine ritmik vuruşlar yapılarak kan akışının hızlanması ve o bölgenin gerginliğinin azaltılması hedeflenir. Hareketlerin hafifliği veya sertliği hem şikayetlerinize göre hem de uzman terapistin stiline göre değişebilir. Ancak vücut yapınız bu aşamada daha ön plandadır. Kaslardaki gerginliğin boyutu, hareket kabiliyetinizdeki değişimler, ağrı ve acı eşiği masajın şiddetini belirleyen unsurlardır.

İsveç Masajının Faydaları Nelerdir?
Özellikle gergin ve stresli dönemlerde oluşan beden ağrıları için İsveç masajı önerilmektedir. Masajın sonunda oluşan kaslardaki gevşeme ve rahatlama hissi, kan akışının hızlanması ile vücudun çeşitli bölgelerindeki gerginliklerin azalması özellikle gevşemeye ihtiyaç duyan vücutlar için en güzel tedavi yöntemidir. İsveç masajı vücuttaki tüm kasları hedeflediğinden dolayı masaj sonunda tüm bedeniniz gevşeyecek ve kas ağrılarınız hafifleyecektir.

Tüm bunların dışında İsveç masajının faydalarını sıralayacak olursak;

  • Vücutta kan dolaşımını hızlandırır ve hareketsiz kalmış veya stres sonrası gerilmiş vücutların rahatlamasına yardımcı olur.
  • Kasları ve üst dokuyu hedeflediği için cildin canlanmasında etkisi büyüktür.
  • Yorgunluk sonrası oluşan laktik asit ve türevlerinin vücuttan uzaklaştırılmasında yardımcı olur.
  • Vücuttaki oksijen ve enerji akışını hızlandırdığından hücrelerin yenilenmesinde pozitif etki yaratır.
  • Uyku problemi yaşayan kişilerde uykunun düzene girmesinde ve kaliteli bir uyku uyuyabilmesinde etkisi fazladır.
  • Vücuttaki gerginliğin azaltılması ile anksiyete, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların da hafifletilmesinde yardımcıdır.

Neden İsveç Masajını Tercih Etmelisiniz?
İsveç masajı tüm bedenin gevşeme ve rahatlamasına yönelik olduğundan fiziksel ve zihinsel olarak sizi iyi ve enerjik hissettirecek bir masajdır. Kasları hedef alarak yapılan tüm hareketler bütün masaj tekniklerinin temelini oluşturan hareketlerdir. İsveç masajı hafif, orta veya yüksek derecede olabilir. Bu sizin seçimine bağlıdır.

İsveç masajı da diğer terapötik masajlar gibi uzman terapistler eşliğinde uygulanan bir masajdır. Dolayısıyla masaj sonrası rahatlamış ve enerjik hissetmeniz için vücudunuza ve şikayetlerinize uygun masaj teknikleri ile seanslar sürdürülmektedir. Eğer kas spazmları ve krampları gibi şikayetleriniz varsa İsveç masajı bu ağrıların hafifletilmesinde yardımcı olur.

Tüm bunların dışında yalnızca yorgun geçirdiğiniz bir günün stresini atmak isterseniz İsveç masajı bunun en güzel cevabı olacaktır. Vücudunuz bu ilgiyi hakediyor. Kendinizi şımartmak için bir sebebinizin olmasına dahi gerek yok.

SPORCU MASAJI

Birçok profesyonel sporcu, bütün bir antrenman programına yalnızca egzersiz değil, aynı zamanda düzenli bir masajın da dahil edilmesi gerektiğini savunuyor.

Bütün spor dalları farklı kas gruplarını farklı biçimlerde kullandığı için, nitelikli bir spor masajı terapistinin kas ve iskelet sistemi hakkında bilgi sahibi olması ve her bir sporcu için nasıl tedaviler uygulaması gerektiğini bilmelidir. Spor masajı genellikle, İsveç masajı, derin doku, miyoterapi, shiatsu, akubası (acupressure) gibi diğer masaj terapisi türlerinden destek alır.

Spor Masajı Neye İyi Gelir?

Bir spor masajının, hem profesyonel sporculara hem de günlük egzersiz yapan herhangi bir insana sağlayabileceği birçok yarar vardır.

  • Kasları gevşetir.
  • Yorgunlukla savaşır.
  • Eklemlerinizin çevresindeki şişlikleri indirir.
  • Sirkülasyonu ve bağışıklık sistemini geliştirir, bu sayede vücut kendini daha hızlı yeniler.
  • Vücut direncinizi ve esnekliğinizi arttırır.
  • Kalp atışını yavaşlatır ve kan basıncını düşürür.
  • Ağır bir egzersiz yaptıktan sonra vücudunuzun daha hızlı toparlanmasına yardımcı olur.
  • Kaslardaki gerginliği azaltarak sakatlığın önüne geçmeye yardımcı olur.

Bunların dışında, spor masajı vücudu okuyarak hassas dokunun veya zayıf kasların olduğu noktaları görebilir ve bu alanları güçlendirerek hasar görmesini engeller. Hatta bazı insanlar, yarışmalara katılan sporcuların sınırlarının da genişlediğine inanıyorlar.

Spor masajı aslında ağır egzersizlerle kendini zorlayan insanlar için geliştirilmiş olsa da, herkes bu terapiyi günlük hayatında alabilir. Eğer tüm gün küçük çocukların etrafında koşturuyorsanız veya fiziksel olarak sizi zorlayan bir işiniz varsa; düzenli bir spor masajı size yardımcı olabilir. Spor masajı, sakatlık yaşayan insanlara bir rehabilitasyon programı olarak da sunulabiliyor.

Önlemler

Spor masajı tedavisi almadan önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Eğer aşağıdaki durumlardan birine veya birkaçına sahipseniz spor masajı almanız önerilmez:

  • Ateş, herhangi bir enfeksiyon veya hastalık
  • Açık yara, morarma, kas yırtılması, şişkinlik veya yanık
  • Ciddi bir medikal durum veya hastalık
  • Cilt enfeksiyonu

Diyabet hastası insanların da bu tedaviyi alması doğru olmayabilir. Bu yüzden mutlaka durumunuzu terapistinize bildirin. Bunların dışında, eğer hamileyseniz veya hamilelik şüpheniz varsa bunu da terapistinizle paylaşmanız gerekir. Ayrıca spor masajı akut veya uzun vadeli mental rahatsızlığı olan insanlar için de uygun olmayabilir.

Masaj terapistleri, masajın ne zaman müşterilerine zarar verdiğini anlayabilmek için eğitim aldılar. Eğer farklı bir durum gelişirse, terapistiniz sizi farklı bir sağlık uzmanına yönlendirecektir.

Spor Masajından Ne Beklemelisiniz?

Spor masajında kullanılan vurma hareketleri neredeyse her zaman kalbe yöneliktir. Bu, kan ve lenf akışını arttırmak için tasarlanmıştır. Tabii terapistinizin bazen ters yönde daha kısa vurma hareketleri yaptığını fark edebilirsiniz. Bu da, kas liflerini esnetmek içindir.

Masaj terapiniz, genellikle elin iç yüzü ve parmaklar kullanılarak yapılan çeşitli vurma hareketleri ile başlayacaktır. Bu sayede vücudunuzdaki dokular ısınacak ve kan akışı artacaktır. Masajın başlangıcındaki bu evrede terapistiniz vücudunuzdaki hassas noktaları belirler ve terapinin ilerleyen zamanlarında bu noktalara daha az basınç uygular.

Masaj terapistiniz, ihtiyacınıza göre farklı teknikleri uygulayabilir.

Ne Sıklıkla Spor Masajı Yaptırmalısınız

Eğer vücudunuzu devamlı fiziksel olarak zorluyorsanız, masaj terapistinizle düzenli görüşmeler ayarlamak harika bir fikir olabilir. Masaj terapilerinizin arasında ne kadar zaman olması gerektiği konusu tamamen antrenmanlarınızın sıklığına ve ağırlığına bağlıdır. Eğer siz bir takvim oluşturamıyorsanız bu konuda terapistinizden yardım alabilirsiniz. Masaj terapileriniz arasında çok fazla zaman olmamasına dikkat edin, aksi taktirde gelişim yavaşlayacaktır.

Spor Masajından Sonra

Spor masajı sizi rahatlatmak ve şımartmak için tasarlanmadı. Bu tekniğin amacı sizi gelecek sakatlıklardan korumak ve vücudunuzun toparlanmasını hızlandırmaktır. Bu masaj terapisi biraz yorgun veya ağrılı hissetmenize sebep olabilir, bu yüzden masaj sonrası kendinize iyi davranmanızda fayda var. Kendinizi toparlamak için yapabileceğiniz en güzel şey masajdan sonra duş almak veya biraz uzanıp vücudunuzu dinlendirmektir.

Spor masajından sonraki birkaç saatlik sürede ağır yememeniz ve alkol almamanız tavsiye edilir.

Masajın vücutta dehidrasyon gibi bir etkisi olabilir, bunun önüne geçmek için masajdan sonra bol su içtiğinizden emin olun.

Spor Masajının Çeşitleri

Spor masajı, spesifik sakatlanmalara veya farklı egzersizlere göre değişiklik gösterebilir. Egzersiz rutininizin ve sağlık sorunlarından farklı olarak, spor etkinliklerinden önce veya sonra da terapiniz değişiklik gösterebilir.

  • Bakım veya antrenman masajı
  • Spor etkinliği sonrasında masaj
  • Spor etkinliği arasında masaj
  • Spor etkinliği sonrası masaj
  • Rehabilitasyon masajı

DERİN DOKU MASAJI

Bir çeşit masaj terapisi olan derin doku masajı, daha derin kas ve fasya katmanlarına (kasları çevreleyen bağ dokusu) ulaşmak için sıkı bir basınç uygulanmasını ve yavaş hareket etmeyi içerir. Kronik ağrıları ve ağrıları ve sert boyun ve üst sırt, bel ağrısı, bacak kası gerginliği ve ağrılı omuzlar gibi bölgeler için kullanılır.

Faydaları

Derin doku masajı genellikle kronik kas ağrısı, sakatlık rehabilitasyonu ve bunun gibi diğer spesifik alanlara yoğunlaşır:

  • Bel ağrısı
  • Kısıtlı hareket imkanı
  • Sakatlıklardan kurtarma
  • Karpal tünel sendromu gibi tekrarlayan gerilme yaralanması
  • Postüral problemler
  • Kas gerginlikleri
  • Osteoartrit ağrısı
  • Siyatik
  • Piriformis sendromu
  • Fibromiyalji
  • Üst sırt veya boyun ağrısı

Bu faydaların tümü bilimsel olarak kanıtlanmamıştır, ancak Consumer Reports dergisine göre, 34.000 kişi, osteoartrit ağrısının giderilmesinde fiziksel terapi, egzersiz, reçeteli ilaçlar, kayropraktik, akupunktur, diyet ve glukozamine göre daha etkilidir.

Derin doku masajı ayrıca fibromiyalji ağrısı için de yüksek puan almıştır. İnsanlar genellikle derin doku masajından hemen sonra gelişmiş bir hareket aralığı fark ederler.

Spor yaralanmasını önlemek, spora özgü kaygıları gidermek veya spor sonrası kasların iyileşmesine yardımcı olmak için masaj yaptırmayı düşünüyorsanız, spor masajı sizin için daha uygun olacaktır

Derin Doku Masajından Ne Beklemeliyiz?

Derin doku masajında hissedeceğiniz en sert dokunuşlar isveç masajındaki gibi olacaktır. İsveç masajından daha sert bir masaj değildir.

Bu masajın başlangıcında yumuşak dokunuşlarla önce kaslar ısıtılır, daha sonra diğer ileri tekniklere geçilir. Bu teknikler genel olarak şunları içerir:

  • Sıyırma: Dirsek, önkol, parmak eklemleri ve başparmak kullanarak kas liflerinin uzunluğu boyunca uygulanan derin kayma basıncı.
  • Sürtünme: Gerginlikleri azaltmak ve doku liflerini tekrar hizalamak için kasa uygulanan basınç.

Masaj terapistleri, derin doku masajı sırasında parmak uçları, parmak eklemleri, eller, dirsekler ve kolları kullanabilirler. Masaj terapisti gergin bölgelerde çalışırken derin nefes almanız istenebilir.

Masajdan sonra, biraz sertlik veya acı hissedebilirsiniz, ancak birkaç gün içinde bu ağrı azalmalıdır. Endişeniz varsa veya masaj yaptıktan sonra ağrı hissederseniz, masaj terapistinize danışın.

Masajdan sonra su içmek metabolik atıkların dokulardan atılmasına yardımcı olabilir.

Derin Doku Masajı Acıtır Mı?

Masaj sırasında belirli zamanlarda, masaj terapisti tutulmalar veya yara dokusu olan bölgelerde çalıştığı için biraz rahatsızlık, hatta biraz ağrı hissedebilirsiniz. Ağrı mutlaka iyi değildir ve masajın etkili olacağının da bir işareti değildir. Aslında, vücudunuz ağrıya yanıt olarak gerilebilir ve bu da terapistin daha derin kaslara erişmesini zorlaştırabilir.

Masaj sırasında ağrı hissederseniz, her zaman masaj terapistinize söylemelisiniz. Terapist, yüzeysel kaslar gerginse, tekniğini ayarlayabilir veya dokuları daha iyi hazırlayabilir.

Derin Doku Masajıyla İlgili Uyarılar

Derin doku masajı, kan pıhtılaşması (örneğin, tromboflebit veya derin ven trombozu) olan kişiler için güvenli olmayabilir, çünkü pıhtının atma riski vardır. Kan pıhtılarınız varsa veya kan pıhtılaşması riski varsa, önce doktorunuza danışmanız gerekir.

Yakın zamanda ameliyat olmuşsanız, kemoterapiye ya da radyasyona maruz kalmışsanız veya başka bir sağlık probleminiz varsa, masaj terapisine başlamadan önce doktorunuza danışmanız akıllıca olacaktır. Ayrıca osteoporozu olan kişiler bu tip masajların daha sert ve baskılı yapılmasından kaçınmalıdır.

Hamileyseniz, bir masaj terapisi almayı düşünüyorsanız doktorunuza danışmalısınız. Hamilelik sırasında derin doku masajından (veya herhangi bir güçlü baskıdan) kaçınılmalıdır, ancak doktorunuz bunun yerine hamilelik masajı konusunda eğitilmiş bir masaj terapisti önerebilir.

Derin doku masajı da morarmaya neden olabilir. Vaka raporlarında derin doku masajı hakkında böyle bildirimler yapılmıştır.

Derin doku masajı, derin baskı ile yapılan bir masajdan daha fazlasıdır. Hedefler ve teknikler İsveç masajından farklıdır. Belli durumlara yardımcı olsa da, masajın her zaman incitmesi veya vücudunuza etkili olması için vücudunuzda ağrı hissetmeniz gerekmediğini unutmayın. Masajınızdan en iyi şekilde yararlanmak için, masaj terapistinizle iletişim kurun.

REFLEKSOLOJİ MASAJI

Destekleyici tedavi yöntemi olarak kullanılan refleksoloji masajı halk arasında ayak masajı olarak bilinse de vücudun farklı bölgelerinde de uygulanmaktadır. Belli noktalara basınç uygulayarak sinirleri uyarmayı sağlayan refleksoloji teröpatik bir yöntem olduğu için kişilerin rahatlamasını sağlamaktadır. Kan akışını artıran ve merkezi sinir sistemini güçlendiren yöntem günümüzde hem pek çok hastalığın tedavisine ek olarak hem de cerrahi operasyonların ardından uygulanmaktadır.

 

Refleksoloji Nedir?

Refleksoloji; ayak, el ve kulaklarda bulunan özel refleks noktalarına basınç uygulayarak bu noktalarla bağlantılı olan organ ve sistemlerin tedavi edilmesini amaçlayan bir yöntemdir. İlk kez 5000 yıl önce Çin’de uygulanmaya başladığı düşünülen refleksolojinin uygulandığına dair ilk kanıt ise Mısır papirüslerinde ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılda ise Dr. William Fitzgerald ayakta bulunan bazı noktalarla organların bağı olduğunu keşfetmiş, el ve ayaklarda bulunan noktaları haritalandıran fizyoterapist Eunice Ingham ise refleksolojinin temellerini atmıştır. Refleksoloji; tamamlayıcı, destekleyici ve güvenilir alternatif tıp yöntemlerinden biri olarak günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Refleksoloji uygulamaları nörolojik hastalıkların; ağrılar gibi fizyolojik rahatsızlıkların; cinsel rahatsızlıkların; anksiyete ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların tedavilerine destek olmaktadır.

 

Refleksoloji Noktaları

El, ayak ve kulaklarda bulunan refleksoloji noktaları vücutta bulunan belli organlara, sistemlere ve kemiklere karşılık gelmektedir. Bu anlamda, organ ve sistemler üzerinde etki yaratabilmek amacıyla el ve ayakların alt, üst ve yan bölümlerine; kulakların ise gözle görülebilen noktalarına masaj uygulanmaktadır. Refleksoloji ayak, el ve kulaklardaki refleks noktalarının haritaları üzerinden uygulanmaktadır. Organ ve sistemlerin yansıdığı noktaların en geniş olduğu bölüm ayaklardır. Vücudu dikey olarak temsil eden sağ ve sol ayaklarda farklı organlar uyarılmaktadır. Kalp başta olmak üzere vücudun sol tarafından bulunan tüm organlar sol ayakta, karaciğer gibi sağ tarafta yer alan organlar ise sağ ayakta temsil edilmektedir. Eldeki refleksoloji noktaları ise on basınç bölgesinden oluşur.

Organlar, kemikler ve sistemler ile el, ayak ve kulakların birbiri ile bağlantı içinde olması ise sinir uç noktalarıyla mümkün olmaktadır. Sinir uçlarına el ve parmaklarla yapılan basınç ya da ovma işlemleri elektrokimyasal uyarı açığa çıkarmaktadır. Nöronlar da bu uyarıyı sinir uçlarının bağlantılı olduğu organlara ulaştırmakta ve onları uyarmaktadır.

 

Refleksoloji Masajı

Vücudun kendini tedavi etme ve iyileştirme fonksiyonunu ortaya çıkaran el, kulak ve ayak refleksoloji uygulamaları özel masaj tekniklerine dayanmaktadır. Uygulamadan önce alanında uzman hekimler kişilerin genel sağlık durumunu değerlendirmektedir. Buna uygun olarak ayak, kulak ya da el refleksoloji masaj uygulaması seçilmektedir. Kişilere göre planlanan masaj uygulamaları çeşitli farmakolojik tedavilere destek olmak amacıyla da yapılmaktadır. Tıbbı tedavilerin yanı sıra fizik tedavi ve rehabilitasyona yardımcı olan refleksoloji masajları hem ağrıların azalmasını hem de egzersizlerin çok daha kolay yapılmasını sağlamaktadır.

Refleksoloji uygulamaları genellikle ayak üzerine yapılmaktadır. Bunun en önemli nedenlerinden biri ayaklardan çok fazla sinir geçmesidir; beyin, akciğer ve karaciğer gibi iç organların, kas ve iskelet sisteminin ve endokrin bezlerinin sinir uçları ayakların farklı bölümlerinde yer almaktadır.

Her yaş grubuna uygulanabilen refleksolojiden yalnızca hastalıkların tedavisinde değil sağlığı korumak amacıyla da faydalanılmaktadır. Bununla birlikte hamileliğinin ilk üç ayı içinde bulunan kadınlara, kan damarlarında pıhtı görülen kişilere, kalp krizi riski bulunan hastalara, enfeksiyon ve ateş görülen hastalara refleksoloji masaj uygulamaları tavsiye edilmemektedir.

 

Refleksoloji Nasıl Yapılır?

Diğer masaj uygulamalarıyla benzerlik gösteren refleksoloji masaj uygulamalarında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Refleksoloji merkezleri ve ilgili kliniklerde uygulanan masajların mutlaka bu konuda eğitim almış refleksoloji uzmanları tarafından yapılması gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise doğru refleks noktalarının belirlenmesidir. El, ayak ve kulaklarda bulunan sinir uçları farklı organ ve sistemlerle bağlantılıdır. Özellikle spesifik hastalıkların tedavilerine destek olmak amacıyla uygulanan masajların etkili olabilmesi için ilgili organların refleks noktalarına baskı uygulamak gerekmektedir. Bu anlamda, doğru sinir noktalarını belirlemek refleksoloji uygulamalarının temelini oluşturmaktadır.

Hastaların yaşı ve genel sağlık durumu ile hastalığın türü değerlendirildikten sonra uygulanan refleksiyon masajı genellikle bu uygulamalar için özel olarak tasarlanan koltuklarda gerçekleştirilmektedir. Sıklıkla ayaklar üzerinde yapılan uygulamalar ayakların tamamen ovalanması ve ısıtılmasıyla başlamaktadır. Refleksoloji uzmanları bu başlangıç sürecinde ayakların yapısı ve rahatsızlıklarla ilgili değerlendirme de yapabilmektedir. Ayakların refleks noktaları belirlendikten sonra el ve parmakların kullanıldığı çeşitli tekniklerle bu noktalara basınç uygulanmaktadır. Bu uygulama parmakların yanı sıra ahşap çubuklarla da yapılmaktadır. Masaj uygulamaları hastaların sağlık durumu, hastalığın türü ve masaj uygulanan bölgeye göre 10 dakika ila 45 dakika arasında sürmektedir.

 

Refleksoloji Faydaları Nelerdir?

Refleksolojinin zihinsel ve fiziksel faydaları şu şekildedir:

  • Anksiyete ve stresi azaltmaya yardımcı olmak,
  • Ağrı ve acı hissini azaltmak,
  • Endorfin üretimini artırarak vücudun rahatlamasını sağlamak,
  • Ruhsal ya da fiziksel nedenlere bağlı uykusuzluk ve yorgunluğu azaltmak,
  • Kronik ya da kronik olmayan hastalıklarda uygulanan tedaviyi desteklemek,
  • Detoks etkisi yapan lenf dolaşımını hızlandırmak,
  • Kan dolaşımını düzenlemek,
  • Kan basıncını düzenlemek,
  • Vücut sağlığı için faydalı hormonları artırmak,
  • Vücudu hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemini uyarmak,
  • Dolaşım, boşaltım, sinir ve dolaşım sistemini uyarmak,
  • Vücutta bulunan toksinleri azaltmak,
  • Migren ve baş ağrılarının şiddetini azaltmak,
  • Zihinsel fonksiyonları uyararak konsantrasyonu artırmak,
  • Eklem hareketliliğini artırmak,
  • Adet öncesi semptomları ve adet sancılarını azaltmak.
  •  

SICAK TAŞ MASAJI

Sıcak taş masajı, pürüzsüz, sıcak taşlar kullanılarak uygulanan bir masaj tekniğidir. Masaj terapisti bu sıcak taşları vücudunuzun çeşitli yerlerine yerleştirir ve masaj sırasında bu taşları tutabilir. Belirli aralıkta bir sıcaklığa ve ağırlığa sahip olan bu taşlar kasları ısıtır ve rahatlatır. Bu sayede masaj terapisti bu alanlara rahatsızlık hissi vermeden çok daha sert uygulamalar yapabilir.

Sıcak Taş Masajının Diğer Masaj Türlerinden Farkı

Sıcak taş masajının en karakteristik özelliği masajda kullanılan taşlardır. Isıyı tutabilme ve pürüzsüzlük özelliklerinden dolayı bu teknikte genellikle bazalt kullanılır.

Terapiye başlamadan önce masaj terapisti, kullanılacak taşları profesyonel taş ısıtıcısında belirli bir sıcaklığa -genellikle 44-55 derece arasında- getirir.

Masaj terapistleri bu taşların yerleşimi için genellikle anatomi bilgilerini kullansa da, bazı terapistler vücudun enerji dengesini sağlamak için farklı noktaları kullanabilirler.

Sıcak taş masajında genellikle uzun vuruşlar, yoğurma ve yuvarlama gibi teknikleri içeren İsveç masaj (klasik masaj) teknikleri kullanılır.

Sıcak Taş Masajının Yararları

Alında bütün masajlar insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Her bir teknik farklı sağlık sorunları için alternatif çözümler sunuyor. İşte sıcak taş masajının sağladığı 6 fayda:

1. Kaslardaki Gerginliği ve Ağrıyı Azaltmaya Yardımcı Olur

Sıcaklık, kas gerginlikleri ve kas ağrıları için uzun zamandır bir tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Sıcaklık, uygulanan alandaki kan akışını arttırır. Bunun yanında kas kramplarını azaltmaya ve esnekliği arttırmaya yardımcı olur. Soğuk terapiler ise iltihapları azaltmaya yardımcı olabilir. Semptomlarınıza bağlı olarak terapistiniz sıcak veya soğuk taşları kullanabilir.

2. Stres ve Anksiyeteyi Azaltır

Birçok araştırma masaj terapilerinin stresle başa çıkmanıza yardımcı olabileceğini kanıtlıyor. 2001'de yapılan bir çalışmaya göre 10 dakikalık bir masaj kardiyovasküler tepkileri güçlendirebilir. 1997'de yapılan bir araştırmaya göre çalışma alanınızdaki sandalyede yapılan 15 dakikalık bir masaj, 15 dakikalık bir molaya göre stresi azaltma konusunda çok daha başarılı.

2015'teki bir çalışmada ise abdominal kolorektal cerrahi geçirmiş insanların masajdan sonra daha az ağrı hissettikleri gözlenmiş.

3. Uykuyu Düzenler

Masajın yetişkin insanlardaki uyku problemlerini giderdiğine dair araştırmalar bulunuyor. Araştırmaya göre sırt masajı rahatlamaya ve uykuyu düzenlemeye yardımcı oluyor. Farklı bir araştırmada ise 15 dakikalık masajın, uyku problemleri olan insanların daha rahat uyumalarına yardımcı olduğu kanıtlanmış. Uykunun düzenlenmesi dışında bu insanların günlük hayatlarında daha dikkatli, aktif ve pozitif olduğu da gözlenmiş. Masaj sayesinde çok daha keyifli bir şekilde uyumanız mümkün.

4. Bağışıklık Sistemi Rahatsızlıklarının Semptomlarını Azaltır

Sıcak taş masajı, fibromiyalji gibi rahatsızlıkların ağrılı semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Fibromiyalji, geniş alana yayılmış kronik ağrılar çekmenize sebep olan bir rahatsızlıktır. 2002'deki bir araştırmaya göre fibromiyalji hastalığına sahip insanlar 30 dakikalık bir masajla çok daha uzun süre uyuyabiliyor ve ağrılı bölgelerde azalma hissediyor. Tabii uzmanlara göre masajın bir fibromiyalji tedavisi olarak kullanılmasından önce daha fazla araştırma gerekiyor.

5. Kanser Semptomlarını Azaltmaya Yardımcı Olur

3 yıl süren bir araştırmada 1290 kanser hastası üzerinde masajın ağrı, yorgunluk, stres, anksiyete ve depresyon üzerinde nasıl etkileri olduğu incelenmiş. Araştırmada, özellikle de İsveç masajının kanser semptomlarını azalttığı gözlenmiş.

6. Bağışıklığı Güçlendirir

Masaj bağışıklığınızı geliştirebilir. 2010'da yapılan bir çalışmaya göre İsveç masajının tek bir seansının bile bağışıklık üzerinde oldukça olumlu etkilerinin olduğu gözlenmiş. Masajdan önce ve sonra alınan kan örnekleri kan basıncını ve su tutulmasını düzenleyen bir hormonda azalma olduğunu göstermiş.

Sıcak Taş Masajı Ağrılı Mı?

Masaj sırasında kullanılan sıcak taşlar pürüzsüzdür ve genellikle birkaç santim uzunluğundadır. Sıcaklığın kontrol edilebilmesi adına taşlar elektrikli bir masaj taşı ısıtma cihazında ısıtılmalıdır. Eğer kullanılan taşlar fazla sıcak veya rahatsız edici olursa masaj terapistinizin bunu bilmesi gerekir. Gereğinden sıcak olan taşlar yanıklara sebep olabilir.

Taşların sıcaklığı masaj terapistinin -eğer gerekliyse- derin dokularla çalışmasına yardımcı olur. Her masaj tekniğinde olduğu gibi masaj terapistinin canınızı yakmaması gerekir. Bu yüzden herhangi bir rahatsızlık hissederseniz masaj terapistinize bunu söylemelisiniz.

Sıcak Taş Masajından Ne Beklemelisiniz?

Masaj sırasında terapistiniz sıcak taşları vücudunuzun farklı noktalarına yerleştirir. Kas gerginliklerine ve hastanın sağlık geçmişine göre taşların yerleri değişiklik gösterse de, taşlar genellikle belirli alanlara yerleştirilir:

  • Omurganın iki yanı boyunca
  • Avuç içlerine
  • Ayaklara
  • Karına
  • Bacaklara
  • Küçük taşlar parmak aralarına veya alına da yerleştirilebilir.

Taşlar vücudun çeşitli yerlerine yerleştirildikten sonra sıcaklığın havluya nüfuz etmesi birkaç dakika alabilir. Yani taşlar fazla sıcaksa bunu fark edebilirsiniz.

Masaj terapistiniz masaj yağını cildinize sürer ve taşları iki eliyle tutarak hafif kaydırma hareketleri yaparak taşları kasların çevresinde gezdirir. Terapist taşlar yerlerindeyken veya kaldırıldıktan sonra, sırtınızda, bacaklarınızda, boynunuzda ve omuzlarınızda İsveç masaj tekniklerini uygular.

Klasik bir sıcak taş masajı yaklaşık 60 ile 90 dakika arasında sürer.

Sıcak Taş Masajı Kimler İçin Uygun Değildir?

Uzman bir masaj terapistinin ellerinde sıcak taş terapisinin bir tehlikesi olmasa da, bu teknik herkes için uygun değildir. Eğer yüksek kan basıncı, diyabet, kalp rahatsızlığı, varis, migren, düşük acı hassasiyeti, kanser, epilepsi, tümör veya implantınız varsa bu masaj terapisinin kendinize uygun olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışmalısınız.

Bunların dışında eğer yakın zamanda bir operasyon geçirdiyseniz veya vücudunuzda ısıya hassas olan noktalar varsa doktorunuzla görüşmenizde fayda var.

Sıcak taş masajı hamile kadınlar ve çocuklar için uygun değildir.

AROMATERAPİ MASAJI

Aromaterapi masajı, İsveç masajının belirli temel yağları içeren losyonlar (yüksek yoğunluktaki bitkisel yağlar) kullanılarak yapılan bir versiyonudur.

Aromaterapi masajı sırasında bu yağları nefes yoluyla solur veya cildiniz üzerinden emilme yoluyla alırsınız. Bu yağlar limbik sisteminizi etkileyerek (beynin sinir sisteminize etki eden bir bölümü) vücudunuzda ve duygu durumunuzda olumlu değişikliklere yol açar.

İnsanlar Neden Aromaterapi Masjını Tercih Eder?

Aromaterapi masajında kullanılan her bir yağın farklı bir etkisi olduğu söylenir. Örneğin bazıları sizi sakinleştirirken bazıları ise enerjinizi arttırır. İşte bazı yağlar ve özellikleri:

  • Sakinleştirici: papatya, lavanta ve sardunya yağı
  • Canlandırıcı: ylang-ylang, adaçayı, gül ve neroli yağı
  • Enerji verici: biberiye yağı
  • Arındırma: okaliptüs, çam ve çay ağacı yağı

Aromaterapi masajının teknikleri İsveç masajına (Amerika’daki en yaygın masajlardan biri) oldukça benzese de insanlar bu masajı genellikle; sırt, omuz, boyun ağrıları ve stresi azaltmak için tercih ediyor.

Terapatik temel yağların masajda kullanımı aşağıdaki durumlar için araştırılmaktadır:

  • Kaygı
  • Demans belirtileri
  • Depresyon
  • İnsomnia
  • Menstrüel sancılar
  • Kanser hastaları için destekleyici bakım

Aromaterapi Masajının Bazı Faydaları

015 Kadın Hastalıkları ve Doğum Dergisi'nde yapılan bir araştırmaya göre; aromaterapi masajının, menstrüel krampların ağrılarını ve rahatsızlıklarını azalttığı görülmüştür.

Aromaterapi masajı menopoz semptomlarını da hafifletebilir. Yapılan araştırmalara göre aromaterapi ve bazı diğer masaj türlerinin birlikte uygulandığı zaman menopoz semptomlarına iyi geldiği ortaya çıkmıştır. Fakat aromaterapi ve masaj sadece masaja kıyasla çok daha etkili olmuştur.

Aromaterapi Masajından Ne Beklemelisiniz?

Neredeyse her masaj kliniğinde veya spa'da aromaterapi masajı bulabilmenize rağmen, tedavi tarzı, kişiselleştirme derecesi ve uçucu yağların kalitesi çok fazla değişiklik gösterebilir.

Birçok masaj terapistinin önceden karıştırılmış bir veya daha fazla karışımı vardır ve sağlık durumunuza ve kaygılarınıza dayanarak en uygun karışımı seçer. Gevşeme ve stres atma için yapılan bir masaj muhtemelen lavanta esansiyel yağı içerirken, canlandırıcı bir masaj biberiye esansiyel yağı içerebilir. Terapistiniz çeşitli karışımları koklamanızı isteyerek sizi seçim sürecine dahil edebilir.

Bazı terapistler ise sizin sağlık durumunuza göre masajın hemen öncesinde size uygun yağları masaj losyonuna ekleyebilir.

Bu yağların kalitesi çok değişkendir. Esansiyel yağlar, terapatik etkisi olmayan sentetik kokular ile yapılan yağlardan farklıdır. Aromaterapi hakkında bilgili olan masaj terapistleri, masaj yağlarında kaliteli esansiyel yağları kullanma eğilimindedir.

Genellikle bir çarşafın altında yüz üstü uzanmanız istenir. Masaj terapisti masaja başladığında, uçucu yağların ince aromasını fark edebilirsiniz.

Masajdan sonra, masaj terapisti, evde masaj tedavileri arasında kullanabileceğiniz bir karışım da önerebilir.

Masaj Öncesi Tavsiyeler

  • Masajdan hemen önce yemek yemekten kaçının.
  • Klinik veya spa'da ilk seferinizse erken gelin, böylece gerekli formları doldurabilirsiniz. İlk seferiniz değilse de, masaja başlamadan önce dinlenmek ve rahatlamak için kendinize biraz zaman vermek isteyebilirsiniz.

Önlemler

Ruhsatlı bir masaj terapisti, masajdan önce sağlık geçmişinizi öğrenmelidir.

Esansiyel yağlar ciltte alerjik reaksiyona neden olabilir. Esansiyel yağlar oldukça güçlüdür ve cilt yoluyla emilebilir, bu nedenle aşırı aromaterapi yağları kullanımından kaçınmak ve sadece bir taşıyıcı yağ ile uygun şekilde seyreltilmiş yağları kullanmak önemlidir. Kokuya karşı fazla duyarlıysanız, aromaterapi sizin için uygun olmayabilir.

Hamileyseniz veya emziriyorsanız, bu tür bir masajın sizin için güvenli olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışın. Eğer öyleyse, doktorunuz ayrıca hamilelik masajı sertifikalı lisanslı bir masaj terapisti önerebilir.

Doğrudan morluklar, deri döküntüleri, iltihaplı veya zayıf ciltler, iyileşmemiş yaralar, tümörler veya kırıklar üzerine masaj yapılmamalıdır. Eğer bir masaj ağrılıysa, derhal masaj terapistinize bildirin.

THAİ MASAJI

Artık isveç masajından sıkıldıysanız ve bir değişiklik yapmak istiyorsanız veya egzersiz ve artrit yüzünden ağrı probleminiz varsa, Thai masajı gerçekten de aradığınız şey olabilir.

Çeşitli yağlar kullanılarak ve soyunup masaj sehpasına yatarak yapılan çoğu masaj tekniğinin aksine, Thai masajı üzerinizde kıyafetlerinizle birlikte yerdeki bir mindere uzanarak yaptırabileceğiniz bir masajdır.

Diğer masaj türlerine özgü kaydırma ve yoğurma gibi rahatlatıcı tekniklerin aksine Thai masajında gerginliği azaltmak, esnekliği ve hareket kabiliyetinizi arttırmak için germe, çekme ve sarsma hareketleri kullanılır. Bazen Thai masajına “tembel yogası” da denir.

Terapist, size yoga benzeri bir esnetme yaşatmak için ellerini, dizlerini bacaklarını ve hatta ayaklarını kullanabilir. Ayrıca derin kas sıkıştırmaları, eklem esnekliği ve akubaskı (acupressure) gibi yöntemler de kullanabilir. Thai masajı, eski Asya kültürüne göre, vücuttaki gizli enerjik alanları tedavi eden enerji çalışmalarından da yararlanır. Bu enerjinin akışındaki tıkanmaları, eksiklikleri ve dengesizlikleri düzeltir. Bunun da müşterinin sağlığını iyileştirdiğine inanılır.

Thai Masajı Acıtan Bir Teknik mi?

Hassas kas lifi yapışmalarına baskı uygulamak (kas düğümleri olarak da bilinir) acı verici olabilir. Ancak uygun olmayan esnetme ve baskı nedeniyle oluşabilecek acı ve rahatsızlık hissi de diyebileceğimiz hafif ağrılar arasında fark vardır. Kas düğümlerini hedeflerken rahatsızlık hissinden kaçınmak zor da olsa, uzman bir terapist masajın sertliğini acı çekmeyeceğiniz şekilde ayarlayabilir.

Thai masajı genel olarak acı verici bir masaj olarak bilinir fakat lisanslı bir terapist geri dönüşleriniz üzerine hareketlerinin sertliğini rahatlıkla size uygun şekilde ayarlayabilir.

Thai Masajının Faydaları

Her tür masaj, stresi azaltmak ve stresten kaynaklanan sağlık sorunlarına karşı korumak için sıklıkla kullanılır. Ayrıca enerjiyi arttırdığı, hareket ve esneklik aralığını iyileştirdiği söylenir. Özellikle Tayland masajının birçok farklı sağlık sorununa fayda sağladığı veya iyileştirdiği söyleniyor. İşte size sağlayabileceği faydalar:

  • Baş ağrılarını azaltır
  • Bel ağrısı türlerini azaltır (tipik olarak subakut ve spesifik olmayan kronik bel ağrıları)
  • Kas ağrılarına ve spastisiteye iyi gelir
  • Esnekliği ve hareket alanını arttırır
  • Dolaşımı ve lenf drenajını uyarır
  • Sinir sistemini rahatlatır

Olası Kontrendikasyonlar

Lisanslı bir masaj terapisti, masajdan önce sağlık geçmişinizi sormalıdır. Thai masajı, disk hernisi, osteoporoz, kardiyovasküler hastalıklar gibi sağlık durumları olan veya yakın zamanda operasyon geçirmiş biri için güvenli olmayabilir. Thai masajını denemeyi düşünüyorsanız, size uygun olup olmadığını anlamak için tedavi almadan önce sağlık uzmanınıza danışın.

Hamile kadınlar masaj yaptırmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır. Eğer doktorunuz masajı onaylıyorsa kendinize hamilelik masajı sertifikası olan bir terapist bulmaya çalışın.

Çürükler, iltihaplı veya zayıf ciltler, iyileşmemiş veya açık yaralar, deri döküntüleri, tümörler, karın fıtığı veya yakın tarihli kırıklar üzerine masaj yapılmamalıdır.

Terapi Öncesi Bilmeniz Gerekenler

  • Masaj için rahat kıyafetler giyin.
  • Masajdan önce ağır yemekler yemeyin
  • Eğer bir spa merkezinde ilk seferiniz ise gerekli evrakları doldurmak ve hazırlanmak için 10 dk erken gidin. Eğer ilk seferiniz değilse sadece hazırlık için 5 dk önceden gitmeniz yeterli olacaktır.
  • Terapistinizin sağlık koşullarınızla ilgili yeterince bilgiye sahip olduğundan emin olun çünkü bazı durumlarda Thai masajı yaptırmak sağlığınız için uygun olmayabilir.
  • Eğer herhangi bir durumda rahatsızlık hissederseniz mutlaka terapistinizle paylaşın.

BALİ MASAJI

Bali masajı, beden ve zihin arasındaki uyumu tekrar yakalamak için mükemmel bir tedavi yöntemidir. Gelin Bali masajının tekniğini, yararlarını ve karakterini birlikte keşfedelim.

Geleneksel Endonezya masajı, dünyanın dört bir yanındaki gezginlerin uğrak yeri olan Bali'de geliştirildi. Bali, birkaç ileri görüşlü gezginin bu küçük bölgeden çok etkilenmeleri ve buraya "Cennet Adası" ismini takmalarıyla popüler oldu. Bu bölgede, kökleri Animist, Budist ve Hindu geleneklerine dayanan antik bilgiler daima canlı tutuldu.

Kültürlerin Çatışması

Bali'nin mimarisi ve kültürü büyük oranda Asya ülkelerinden etkilendi. Bali'nin en büyük ve en idolleştirilmiş tapınağı Pura Besakih, Hinduizm gelenekleri için "Ana Tapınak (Mother Temple)" olarak kabul ediliyor ve bu durum Bali'deki etkileşime verilebilecek en güzel örnek olabilir. Bali masajının kendisi de Hindistan, Çin ve Thai geleneklerinden etkilenmiştir. Bu yüzden bu masaj tekniğini, farklı tekniklerin uyum içerisinde birleştirilmesiyle geliştirilmiş sıradışı bir tedavi yöntemi olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır.

Bali Masaj Teknikleri

Bali masajı, baştan tüm vücudu kapsayan bir masaj tekniğidir. Bu yüzden özellikle de tüm vücuduyla ilgilenmek isteyen insanlar için oldukça idealdir. Tedavi sırasında, tedavi görecek kişi profesyonel bir masaj koltuğuna uzanır ve masaj, kişinin tercihlerine ve vücut tipine uygun yağlar kullanılarak uygulanır. Tedavi sırasında masajın uygulanmayacağı ve daha önce masaj uygulanmış noktalar, vücut ısısının korunması adına bir örtüyle kapatılır.

Bu teknikte, masaj terapisti vücudun belirli basınç noktalarına nazik ve rahatlatıcı bir şekilde dokunur. Terapist; tedaviye bacaklardan başlar ve daha sonra sırta ve kollara yoğunlaşır, son olarak da yavaşça baş kısmına ve şakaklara masaj yapar. Terapist; nazik esnetme, kaydırma, yoğurma, vuruş ve baskı noktalarının bir kombinasyonunu kullanır. Bu şekilde terapide kan ve enerji akışı uyarılır.

Rahatlatıcı Bir Atmosfer Yaratmak

Tedavinin uygulanma şeklinin yanı sıra, tedavinin uygulanacağı ortam da oldukça önemlidir. Profesyoneller, masajın uygulanacağı alanın sakinleştirici ve rahatlatıcı bir ortam olmasına önem verirler çünkü Bali masajı, vücudu sakinleştirdiği kadar zihni de sakinleştirmelidir.

Hangi Yağlar Kullanılmalı

Tedavinin daha etkili olabilmesi için, terapistler jojoba, susam, gül ve hindistan cevizi yağı gibi bitki özlerini kullanırlar. Bali masajı için uygun olabilecek yağların bazıları oldukça nadir olabilir. Örneğin; frangipani yalnızca Bali adasında veya Endonezya'da bulunabilir. Bu yağın Bali masajı için uygun olduğunun düşünülmesinin sebebi, Balili insanların bu yağın mutluluk verdiğine inanmalarıdır.

Bali Masajının Yararları

Vücudu Sakinleştirir ve Rahatlatır

Bali masajının en önemli faydalarından biri, tedavi gören kişinin vücudunu rahatlatması ve sakinleştirmesidir. Vücudun, sert hissedilen yerleri yumuşar ve yorgun olan zihin tekrar sakinleşir.

Masaj yaptırmak, vücuttaki kan sirkülasyonu için oldukça önemlidir. Eğer uygun ve doğru bir masaj yaptırırsanız, tedavi sonrasında kendinizi tazelenmiş hissedersiniz.

Zihni Sakinleştirir

Uzman masaj terapistlerinin uygulamaları sonunda zihninizdeki yorgunluk hissi geçecektir. Özel bitki özleriyle, uygun bir ortamda, sakin bir müzikle uygulanan terapi gerçek bir rahatlama hissi yaratır. Eğer stresli bir dönemden geçiyorsanız, Bali masajını denemek isteyebilirsiniz.

Dolaşımı Hızlandırır

Bali masajı, vücuttaki kan akışını hızlandırır. Özel noktalara uygulanan masaj, kan damarlarını açar ve bu sayede vücut tazelenir.

Kan akışı normal seviyelerde olursa, vücut ve zihin çok daha sağlıklı olur. Ayrıca bu sayede vücutta hissedilen ağrılar azalır ve sorunlu noktalar daha hızlı iyileşir.

Vücut Daha Sağlıklı Olur

Sağlıklı bir beden çok daha güçlüdür. Bu nedenle kendinizi yorgun hissettiğiniz zaman genellikle masaj tavsiye edilir. Tabii bu uygulamanın bir uzman tarafından yapılması daha uygundur.

Bir Bali masajı tedavisinden sonra, kişi kendini daha güçlü hisseder. Özellikle de fiziksel aktivitenin yoğun olduğu bir yaşam tarzı olan insanlar için Bali masajı oldukça faydalıdır.

Uykuyu Düzenler

Aslında birçok masaj tekniği, özellikle de uyku problemi çeken insanlar için, uykuyu düzenler. Bunun sebebi büyük oranda kan dolaşımının hızlanmasıdır. Vücudun ve zihnin sakinleşmesi ile, çok daha derin ve rahat bir uyku mümkün olur.